Millainen on hyvä kuva postikorttiin?

17.09.2020

Teemme paljon postikortteja asiakkaittemme omista kuvista ja usein kysytty kysymys on se, millainen on hyvä kuva postikorttiin tai millainen sen pitäisi olla. Asiaa voi lähestyä joko tekniseltä tai taiteelliselta kannalta. 

Taiteelliselta kannalta hyvä kuva on sellainen, joka on melko selkeä, siinä on melko yksinkertainen sommittelu ja väreissä kontrastia. Tämä ei ole yleispätevä, on paljon hyviä ja hyvin myyviä kortteja, jotka eivät täytä näitä kriteereitä, mutta yleisesti ottaen mitä pysäyttävämpi kuva, sitä paremmin se myy. Sen pitää osua silmään korttitelineestä, sen pitää puhutella ja sen pitää sopia tarkoitukseensa, joka on usein jonkinlainen muistaminen. Niin ja söpöt kuvat myy :) 

Sommitelullisesti olisi myös hyvä, että kuvassa olisi paljon väljää reunoilla. Usein postikorttiin riittää hyvin kännykkäkuvakin, ja siinäkin on vielä riittävästi pikseleitä rajaamiseen. Rajaaminen on helppoa - kuvan lisääminen vaikeaa. Samoin, jos kuvaan haluaa lisätä vaikkapa tekstiä, olisi hyvä jos sille olisi jokin selkeä pohja, esim. taivasta tai muuta melko tasaväristä pintaa. Tekstille voidaan myös tehdä jokin laatikko tms., mutta tyylikkäämpi ratkaisu minusta on kuvassa oleva luonnollinen tila. 

Teknisesti kortissa pitää olla riittävästi potkua ja pintaa. Jos tekniikka ei varsinaisesti kiinnosta, niin hoidamme sen puolen - lähetät vain kuvan meille sähköpostiin cards@hartikka.net ja tarkistamme, sopiiko kuva, ja ehdotamme mitä sille voisi tehdä. Muokkaamme kuvia tarpeen mukaan. Jos tekniikka kiinostaa, kerron vielä, mitä voi ottaa huomioon ja mitä me täällä kuville teemme. 

Teknisesti kuvassa pitää olla riittävän iso resoluutio, eli sen pitää olla tarpeeksi tarkka. Postikorttiin riittää 1132 x 1555 pikseliä. Postikortin koko on A6, eli 148 x 105 mm, ja joka reunalle pitää jättää leikkausvaraa 3 mm. Tämä siksi, että painettaessa jollain arkilla voi kuva olla millin sivussa toiseen nähden, ja kun kortit leikataan oikeaan kokoonsa, leikkauslinja voikin olla jossain kortissa millin sivussa toiseen nähden. Jos leikkausvaraa ei olisi lainkaan, johonkin korttiin jäisi millin tai puolen levyinen valkoinen rantu yhteen reunaan, toiseen reunaan ei, ja lopputulos näyttäisi pahalta. Pieni leikkausvara varmistaa, että kuvapinta jatkuu kortin reunaan asti. 

Mitä jos kuva onkin liian pieni? Potku ei riitä tai kuvapintaa ei ole tarpeeksi? A6-kokoon sommiteltaessa kuvan ratsastajalta katkeaa pää tai hevoselta jalat. Kumpi valitaan?

Jos kuvassa on liian vähän pikseleitä, voimme kokeilla Photoshopin suotimilla ja muilla kikoilla hieman suurentaa kuvaa. Kuvan laatu siitä ei yleensä parane, mutta lopputulos voi olla tyydyttävä tai jopa taiteellinen. Tähän päädytään usein silloin, kun kuva on tärkeä, eikä sitä voi esim. kuvata uudelleen. Lisäämällä kuvaan reunuksen itse kuva-ala hieman pienenee, joka myös hieman lisää resoluutiota, eli kuvapisteiden tiheyttä kortilla. Joskus jollain filtterillä muokataan kuvasta maalauksen tyyppinen, eli tavallaan luodaan kuvasta "akvarelli". Tämä voi joskus toimia, jos kuvan käyttötarkoitus sen kestää. 

Hyvä keino liian pienen kuvan käyttämiseen on kollaasi. Laitetaan useampi kuva korttiin, niin yksittäinen kuva voi olla paljonkin pienempi. Se voidaan tuoda vaikka isomman kuvan päälle, tai tehdä useammasta pienestä kuvasta ruudukon tyyppinen ratkaisu. Jos kuvan pinta ei riitä, voidaan kuvaa yrittää jatkaa. Tämä riippuu kuvan aiheesta ja taustan tasaisuudesta. Voidaan jatkaa esim. ruohikkoa kuvan etualalle tai taivasta yläreunaan, jolloin saadaan kuvaan korkeutta lisää. Jatkamisen onnistuminen on hyvin riippuvainen kuvan aiheesta, millaista pintaa pitäisi jatkaa. 

Puuttuvat leikkausvarat paikkaamme myös lisäämällä pintaa, joka todennäköisesti ei näy, mutta jos reunalta vilahtaisi, niin vilahdus olisi samaa struktuuria ja väriä kuin kuvassakin. Saman ongelman voi tuoda jokin muoto, esim. jokin pyöreä muoto, jonka reuna menee niin lähelle reunaa, että se melkein leikkautuu tai saattaa leikkautua tai leikkautuu vähän. Tällaiset ovat sommittelullisesti huonoja ja niitä voi yrittää ratkaista kuva-alaa lisäämällä, tai vaihtoehtoisesti lisäämällä kortin reunoihin valkoiset reunat. Silloin leikkausvaroja ei tarvita. Kaikenlaisia ratkaisuja meillä on tarjota. Sinun tehtäväsi on lähettää meille kuvat ja toiveet, me toteutamme niistä sinulle toiveittesi kortit!

Tämä teksti löytyy myös Facebook-sivumme Muistiinpanoista.