Cards & Posters  I  Printtituotteet  I  Muotoilutoimisto

 

Postikorttikustantamo ja paljon muuta

Meillä oli alkujaan muotoilutoimisto. Teimme teollista muotoilua ja graafista suunnittelua asiakkaillemme kahden hengen voimin. Oli kesä 2018, vuoden vanhassa firmassa hiljaista kuin huopatossutehtaalla ja mietimme mitä tekisimme. Eräs taiteilija kysyi, voisimmeko tehdä kortteja hänen töistään. Sattumalta tuli toinenkin samanmoinen kysely. Tajusimme, että meillä on ympärillämme paljon taiteilijoita ja kuvaajia, joilla on pöytälaatikot pullollaan hienoja kuvia, ja niitä olisi hienoa saada ihmisten iloksi ja käyttöön. 

Tuolloin toimistomme sijaitsi painotalon yläkerrassa ja toimiva yhteistyö oli jo olemassa. Nämä parit korttitilaukset, jotka sattuivat molemmat samaan, hiljaiseen kesäaikaan, saivat ajatukset rullaamaan ja päätimme kokeilla oman korttivalikoiman tuotantoa. Pystytimme verkkokaupan, rekrytoimme lisää kuvantekijöitä, kehitimme kaikkea samalla, kun jo myimme ensimmäisiä tuotoksiamme. Valikoimamme on sittemmin laajentunut, mutta tilaustyöt ovat edelleen vahvasti mukana: teemme asiakkaillemme kortteja, julisteita ja muita printtituotteita heidän omaan myyntiin. Asiakkaamme ovat etupäässä museoita ja taiteilijoita, mutta myös yrityksille teemme mm. markkinointiin kortteja, esitteitä ja muita printtijuttuja. 

Asiakkaani haluavat yleensä päästä helpommalla, ja sen voin heille tarjota. Yleensä saan asiakkaalta kuvat, tekstit ja toiveet, teen siitä ehdotuksen, muokkaan toiveitten mukaan ja painatan tuotteet. Joissain tuotteissa myös pakkaan, esimerkiksi julisteisin teen myös taustakartongin tai putkipakkauksen etiketteineen, sekä nimitarran mukaan taulun taakse kiinnitettäväksi. Kortit voin pakata valikoimapaketeiksi tai teettää niille kotelon. Joskus asiakkaalla on itsellään lähipaino, jossa he haluavat tehdä painotyön, ja sekin on tietysti ok; silloin tarjoan vain suunnittelutyön. Vuosien mittaan korttikustannuksesta, graafisesta suunnittelusta, printtituotteista ja teollisesta muotoilusta on tullut sopiva sekoitus erilaisia töitä, jotka pitävät päivät sopivan täysinä.  Yhteistyöpaino on edelleen sama kuin alussa, ja luottamus puolin ja toisin on vahva. 

Näin jälkikäteen ajateltuna tämä oli varsin luonnollinen jatkumo: olen parikymppisenä ollut kirjapainossa kuskina, jolloin päätin lähteä opiskelemaan graafista suunnittelua. Myöhemmin opiskelin teollista muotoilua Aalto-yliopiston ja kuuden muun muotoilun huippuyliopiston välisessä Master of European Design -ohjelmassa. Tunnen painotekniikoita suunnittelijaksi ainakin riittävästi, suunnittelutöihin kokemusta ja osaamista on vähintäänkin paljon, ja näin pääsen toteuttamaan sekä omia visioitani että tuomaan toisia kuvantekijöitä esille. Korteista minut parhaiten tunnetaan, vaikka työajasta isompi osa meneekin muihin juttuihin. 

Nyt kevätkauden 2024 meitä on jälleen kaksi, sillä Sirpa Järvinen liittyi joukkoon. Hänen graafisen suunnittelun opinnoistaan puuttuu enää harjoittelujakso ja sen hän teke meillä. Osaamista ja varsinkin silmää hänellä on jo ennenstään, sillä hän on ennen näitä opintojaan työskennellyt taiteilijana ja teettänyt myyntiin tuotteita omista kuvituksistaan. yhdessä keksimme varmasti vaikka ja mitä kivaa! 

Elisa Hartikka