Cards & Posters  I  Industrial  I  Graphics & Prints

 

Postikorttikustantamo ja paljon muuta

Meillä oli alkujaan muotoilutoimisto. Teimme teollista muotoilua ja graafista suunnittelua asiakkaillemme. Oli kesä 2018, hiljaista kuin huopatossutehtaalla ja mietimme mitä tekisimme. Eräs taiteilija kysyi, voisimmeko tehdä kortteja hänen töistään. Sattumalta tuli toinenkin samanmoinen kysely. Tajusimme, että meillä on ympärillämme paljon taiteilijoita ja kuvaajia, joilla on pöytälaatikot pullollaan hienoja kuvia, ja niitä olisi hienoa saada ihmisten iloksi ja käyttöön. 

Tuolloin toimistomme sijaitsi painotalon yläkerrassa ja toimiva yhteistyö oli jo olemassa. Nämä parit tilaukset, jotka sattuivat molemmat samaan, hiljaiseen kesäaikaan, saivat ajatukset rullaamaan ja päätimme kokeilla oman korttivalikoiman tuotantoa. Pystytimme verkkokaupan, rekrytoimme lisää kuvantekijöitä, kehitimme kaikkea samalla, kun jo myimme ensimmäisiä tuotoksiamme. Valikoimamme on sittemmin laajentunut, mutta tilaustyöt ovat edelleen vahvasti mukana: teemme asiakkaillemme omia kortteja ja julisteita omaan myyntiin. Asiakkaamme ovat etupäässä museoita ja taiteilijoita, mutta myös yrityksille teemme markkinointiin kortteja. Graafinen suunnittelu on meillä vahva, joten tarjoamamme suunnittelu + paino -palvelu painottuu vahvasti suunnitteluun. Yhteistyöpainomme on edelleen sama, ja luottamus puolin ja toisin on vahva. 

Näin jälkikäteen ajateltuna tämä oli varsin luonnollinen jatkumo: itse olen parikymppisenä ollut kirjapainossa kuskina, jolloin päätin lähteä opiskelemaan graafista suunnittelua. Myöhemmin opiskelin teollista muotoilua Aalto-yliopiston ja kuuden muun muotoilun huippuyliopiston välisessä Master of European Design -ohjelmassa. Tunnen painotekniikoita suunnittelijaksi ainakin riittävästi, suunnittelutöihin kokemusta ja osaamista on vähintäänkin paljon, ja näin pääsen toteuttamaan sekä omia visioitani että tuomaan toisia kuvantekijöitä esille. Korteista meidät parhaiten tunnetaan, vaikka työajasta isompi osa meneekin muihin suunnittelutöihin. 

Työkaverini Christian taasen osaa sen muun: hinnoittelun ja organisoinnin. Hänen pitkä kokemuksensa ravintolamaailmasta on ollut monessa hyödyksi. Enempää porukkaa meillä ei täällä olekaan. 

Elisa Hartikka