Parhaat vinkit teosten kuvaamiseen

06.06.2021

Teemme usein postikortteja taiteilijoille omaan myyntiin. Silloin usein kysytään, millainen kuvan pitäisi olla, jotta se voidaan painaa kortiksi.

Jos työ on pienikokoinen, skannattu kuva on paras: siinä on tasainen valo, se on suorassa ja yleensä riittävän tarkka.

Jos skanneria ei ole saatavilla, tai jos työ on niin suuri, ettei se mahdu skannerin lasille, siitä voi ottaa valokuvan. Postikorttiin riittää yleensä kännykkäkuva, sillä useimmat kännykät ottavat nykyisin laadukkaita ja melko suurikokoisia kuvia. Kun kuvaat teosta, etsi kuvaamiseen paikka, jossa olisi mahdollisimman tasainen valo. Pilvipoutainen päivänvalo on ehkä paras, mutta keinovalokin käy. Salamavaloakin voi kokeilla. Voit ottaa myös kuvia eri valaistuksissa ja kokeilla, mikä toimii parhaiten. Voit lähettää meille eri vaihtoehtoja, ja valitsemme niistä parhaan.

Kuvatessasi huolehdi sitä, että kuvan päälle ei lankea varjoa, eikä siihen tule heijastumia. Varjon häivyttäminen harvoin onnistuu aivan täydellisesti ja heijastukseen voi olla vaikea retusoida kuvaa valkoiseen läntin paikalle. Kaikenlaista retusointia voimme täälläkin tehdä, mutta usein ne parhaat lopputulokset tulevat silloin, kun isoimmat ongelmat on korjattu jo kuvatessa. Jos valo on vaikka kellertävä keinovalo, sitä voi säätää täällä meillä neutraalimmaksi, mutta hankala tilanne on silloin, kun toisella puolen kuvaa on ulkoa tulevaa sinertävää valoa ja toisella puolella kellertävää keinovaloa. Mieluummin siten, että oli valo mikä hyvänsä, se olisi yhtä kirkas ja samasta lähteestä koko kuva-alalla, niin mahdolliset sävykorjaukset on silloin helpompi tehdä.

Kannattaa myös antaa vinkkejä meille siitä, millainen alkuperäinen kuva on, jos valokuva on kovin erilainen kuin itse teos. Eli jos kuva näyttää tummalta tai värit eivät ole yhtä raikkaat, tai ovat vaikka liian pliisut, kannattaa kertoa siitä, koska emme ole nähneet alkuperäistä emmekä siten tiedä, millaiseen lopputulokseen pitäisi pyrkiä. Teemme joka tapauksessa jonkun ehdotuksen, ja jos toivot toisenlaista tulosta, niin siinä vaiheessa siitä kannattaa kertoa. On hyvä myös muistaa, että painetussa kortissa väkisinkin kuva on hieman erilainen, kuin originaalissa - onhan painoväri ja kartonki aivan eri asia kuin pehmeä akvarellipaperi tai öljyvärin paksu pinta. Paperin pintaa on varsin vaikea saada kuvaan uskottavasti.

Yritä ottaa kuva mahdollisimman kohtisuoraan. On hyvä myös ottaa kuva hieman isommalta alalta, niin kameran mahdollinen sävyjen automaattikorjaus ei yritä muuttaa vaikkapa sinisävyistä maalausta väkisin neutraaliksi. Samoin, jos kuva-alaa on reilummin ja toivot rajausta, niin kerro rajaustoive ja pyydä meitä rajaamaan kuva. Näin voimme huomioida tarvittavat leikkausvarat ja muut tekniset tarpeet.

Jotta kuva sopii A6-formaattiin, sitä pitää usein joko rajata jostain, tai mahdollisesti jatkaa, jos kuvassa on vaikkapa tasaisehko tausta. Kuvaan voi myös jättää valkoisen (tai muun värisen) kehyksen, jolloin voidaan jättää vaikkapa alareunaan hieman enemmän tyhjää. Silloin tosin kuva pienenee hieman.

Jos käsissäsi on hankalampi tapaus tai olet epävarma, miten juuri tämän työn kanssa pääsisi parhaaseen lopputulokseen, voit ottaa meihin yhteyttä ja neuvomme. Yhdessä kesksimme parhaan ratkaisun juuti sinun kuvillesi.