Saa tarjota!

25.05.2020

Meiltä aika-ajoin kysytään, saisiko meille tarjota kuvia kortteihin. Tottakai saa! Silloin tällöin meille tulee ehdotuksia suoraan, toisinaan, kun etsimme jotain tiettyä aihepiiriä, laitamme kyselyitä mm. joihinkin someryhmiin. Lisäksi bongailemme kiinnostavia kuvia mm. piirtäjien ja valokuvaajien somekeskusteluista. Näillä menetelmillä lähes koko meidän taiteilijaryhmämme on koostunut. Jos sinulla tai jollain tuntemallasi on hyviä kuvia, jotka sopisivat postikortteihin ja/tai julisteisiin, niin saa vinkata!

Juttu menee niin, että laitatte ensin vaikka meilin osoitteeseen cards@hartikka.net . Sitä luemme me kaikki kaksi täällä. Katsomme kuvat ja mietimme, olisiko niissä sellaisia, jotka kiinnostaisivat meidän ostajaryhmää. Tätä arvioimme siltä pohjalta, että kuvissa on ensinnäkin jokin kiinnostava aihe. Lisäksi niiden pitää olla teknisesti tarpeeksi hyviä (tässä voimme ehkä myös auttaa). Meillä on myös kriteerinä se, että kuvat ei saisi olla liian samanlaisia nyt valikoimissa olevien kanssa, ettei ne kilpailisi keskenään. Meillä on esim. sarja kettuja, joten toista kettusarjaa ei valokuvina oteta, mutta voitaisiin ottaa piirretyinä tai vaikka mäyriä. Hyvä myös, jos kuvat sopivat johonkin korttienlähetysteemaan: synttäreihin, tupaantuliaisiin, valmistujaisiin, perheenlisäykseen, häihin, hautajaisiin. Paljonhan kortteja tosin ostetaan muutenkin, jonkin aihepiirin mukaan.

Maksamme kuvantekijälle rojaltikorvauksen myytyjen tuotteiden perusteella. Meillä ei ole ainakaan vielä mahdollisuutta teettää kuvia erikseen meille, mutta jos kuva myy hyvin, siitä voi ajan mittaan saada hyvän korvauksen. Jos taas ei myy, niin sitten siitä ei tule tuloakaan - ei toki menoakaan. Me kustannamme tietenkin paino- markkinointi- ym. kulut, kuten kustantajan kuuluukin. Kuvantekijälle toimitamme mallit painetuista korteista. Eli huonoimmassa tapauksessa kuvaaja saa muutaman postikortin omasta kuvastaan, parhaassa tapauksessa hän saa myös tuloja siitä. Monelle se on myös kiva juttu CV:ssä, että kuvia on otettu tuotantoon.

Tiedämme, että taiteella on vaikea tulla toimeen. Se vaatii kekseliäisyyttä ja joustavuutta kaupallisuuden suhteen. Puhtaasti taidetta ajatellen moni suhtautuu varauksellisesti kuvien kaupallistamiseen, mutta itse ajattelen niin, että kaupallisuus mahdollistaa teosten saattamisen yleisön käyttöön. Myymällä kuvan useampaan paikkaan siitä voi saada riittävän korvauksen työmäärään nähden. Me suhtaudumme käyttöoikeuteen niin, että meille on vain parempi, jos kuva on muuallakin käytössä. Samaa kuvaa voi siis käyttää myös muihin tarkoituksiin, jos kuvantekijä niin haluaa. Monet korttiemme kuvista onkin alun perin tehty jotain muuta tarkoitusta varten. Toivomme myös, että taiteilijamme saavat postikorttiemme kautta enemmän näkyvyyttä omalle käsialalleen ja sitä kautta lisää työmahdollisuuksia.

– Elisa 3.5.2020 –