Miten otat hyvät kuvat nähtävydestä?

05.07.2022

Haluaisitko itsellesi postikortit paikallisesta nähtävyydestä? Useimmiten kännykkäkuvakin riittää postikorttiin, kunhan kuva vain on aiheeltaan sopiva. Tässä muutama vinkki hyvän kuvan ottamiseksi. Kohteena ajattelen olevan vaikkapa jokin rakennus, patsas tai vastaava. 

Paras ilma kuvaamiseen on pilvipouta; kun valoa on reilusti, muttei varjot ole kovin terävät. Aurinkoisella säällä aurinko ei saisi paistaa kohteen takaa, sillä silloin itse kohde voi mennä pimeäksi ja valo taustalla palaa puhki, eli jää täysin valkoiseksi. Jos mahdollista, kannattaa kohdetta katsella ja kuvata eri aikoihin päivästä, ja eri kulmista, jos mahdollista. 

Tarkista, että koko kohde on kuvassa; ettei kirkon torni katkea tai rakennuksen pääty leikkaudu pois. On parempi, jos kohteen ympärillä on vähän liikaa "tyhjää" ympäristöä, kuin että kohde olisi tarkkaan rajattu, sillä kortin suunnitteluvaiheessa rajaaminen on helppoa. Jos postikortille haluaa kuvan reunasta reunaan, silloin kuvaa itse asiassa painetaan muutaman millin yli, jotta oikeaan kokoon leikatessa ei reunasta pilkahda valkoista reunaa vaikka leikkauslinja olisikin millin sivussa. Yli menevää kuvan osaa kutsutaankin leikkausvaroiksi. Toinen vaihtoehto on, että kuvan ympärille jätetään valkoiset (tai muun väriset) reunukset, mutta silloinkin on hyvä, jos kuvassa on varaa sommitteluun ja rajaamiseen kortin suunnitteluvaiheessa. Siinä kohtaa kuvan rajaaminen on helppoa. Kuvasta riippuen taustaa voi hieman jatkaa, mutta lopputulos on aina parempi, jos kuva-alaa on jo valmiiksi riittävästi. 

Useimmiten kännykkäkamerat ja automaatilla varustetut digikamerat säätävät valotuksen automaattisesti oikein, mutta voit myös itse säätää niitä, jos se tuntuu luontevalta. Tärkeää on, että tummissa ja vaaleissa kohdissa on jotain sävyvaihtelua, silloin siellä on jotain, mitä voi tummentaa tai vaalentaa. Jos on täysin mustaa tai valkoista pintaa, sille ei oikein voi tehdä mitään. Voit myös ottaa samasta kohdasta tummempia ja vaaleampia ruutuja, niistä voi sitten valita parhaan ja niitä voi vaikka yhdistellä, jos kohde on oikein hankala. 

Tarkista, että kamera tarkentaa kohteeseen, eikä johonkin vaikka kohteen edessä olevaan puun oksaan. Sommittelullisesti on usein kiva, jos kohteen edessä on jotain, mutta kännykkäkamera saattaa napata tarkennuksen siihen. Joissain kännyköissä voi valita, mihin kohtaan kamera tarkentaa. Toinen vaihtoehto on etsiä sellainen kuvakulma, jossa ei ole mitään edessä, tai kuvata kohde sen verran kaukaa, että molemmat on teräviä. 

Varsinkin rakennuksia kuvatessa on hyvä ottaa mahdollisuuksien mukaan etäisyyttä rakennukseen sen verran, ettei kameran linssi vääristä rakennusta mutkalle tai perspektiivi näytä jyrkältä. Perspektiiviä voi jonkin verran korjata jälkikäteenkin, mutta aina parempi, jos kuva alun perin on melko suorassa. 

Kuvaa voi jälkikäteen vielä parannella. Esimerkiksi tuossa Tikkurilan vanhan aseman kuvassa oli rakennuksen edessä ja yläpuolella melkoinen määrä radan ajolankoja, jotka on putsattu pois. Valheellistako? No ehkä hiukan. Minusta ne veivät turhaan huomiota kauniilta rakennukselta. Tuo kuva on otettu tavallisella kännykkäkameralla, eikä edes kovin hyvällä sellaisella. Aivan mainio kuva siitä tuli, postikorttiin oikein riittävä.